Συνομιλητής-Συμπαρουσιαστής : «Μύθοι και Αλήθειες για τις Βιταμίνες», εκδήλωση βράβευσης μαθητών και διάχυσης γνώσης με θέμα: Πορτοκάλι Λακωνίας: (Δια)Τροφή Αξίας… Θέμα Χημείας!

Ομιλία «Μύθοι και Αλήθειες για τις Βιταμίνες». Μια λιτή εκδήλωση με θέμα το «Πορτοκάλι της Λακωνίας» πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 29 Απριλίου στο Μουσείο Ελιάς και Ελληνικού Λαδιού. Ο διττός σκοπός της εκδήλωσης ήταν η απονομή βραβείων και επαίνων σε σχολεία, μαθητές και εκπαιδευτικούς που συμμετείχαν στον τοπικό διαγωνισμό για την Ευρωπαϊκή Ολυμπιάδα Φυσικών Επιστημών (EUSO) και η διάχυση γνώσης για τη διατροφική αξία του πορτοκαλιού και τη μεσογειακή διατροφή γενικότερα.

Κεντρικός ομιλητής ο δρ διατροφολόγος – διαιτολόγος Παναγιώτης Μπασουράκος, ο οποίος ανέπτυξε το θέμα «Μύθοι και αλήθειες για τις βιταμίνες», επεξηγώντας αναλυτικά την αξία των βιταμινών στη διατροφή, διαφωτίζοντας το φιλομαθές κοινό και προτείνοντας διατροφικές συνήθειες για τη βελτίωση της υγείας και της ποιότητας ζωής.

Η κ. Γεωργία Γιαννουλέα, Msc χημικός, αφού τόνισε τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της βιταμίνης C, εξήγησε τον τρόπο πειραματικού ποσοτικού προσδιορισμού της στον χυμό του πορτοκαλιού, διαδικασία τυπικού ελέγχου ποιότητας του χυμού σε κάθε οργανωμένο χημικό εργαστήριο.

Η κ. Αναστασία Τριτάκη, Msc κοινωνιολόγος του Εργαστηρίου Ειδικής Επαγγελματικής Ειδίκευσης και Κατάρτισης (ΕΕΕΕΚ) Μυστρά, παρουσίασε τις διατροφικές δράσεις και τάσεις του σχολείου αυτού, με παραστατικό τρόπο, ενώ προσέφερε αρωματικά κουλουράκια πορτοκαλιού, παρασκευασμένα από τους μαθητές και τους υπεύθυνους εκπαιδευτικούς του.

Τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του διαγωνισμού για την EUSO σε επίπεδο τοπικό, πανελλήνιο και πανευρωπαϊκό, τα πειραματικά θέματα Χημείας, Βιολογίας και Φυσικής του τοπικού διαγωνισμού και η εξέλιξη της διοργάνωσης του προκριματικού διαγωνισμού στη Λακωνία, παρουσιάστηκαν από την υπεύθυνη του Εργαστηριακού Κέντρου Φυσικών Επιστημών (ΕΚΦΕ) της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Λακωνίας, κ. Ελένη Παλούμπα.

Στη συνέχεια, η διακριθείσα στον τοπικό διαγωνισμό για την EUSO τριμελής ομάδα του γενικού λυκείου Μολάων, αποτελούμενη από τους μαθητές Θεοφάνη Κούστα, Σταύρο Χριστιάνη και Άννα Μοσχοπούλου, παρουσίασε με αξιοθαύμαστη επιδεξιότητα τη μέθοδο ποσοτικού προσδιορισμού της βιταμίνης C στον χυμό πορτοκαλιού, με απλά υλικά και σκεύη της κουζίνας. Τα παιδιά, με το πείραμα αυτό, απέδειξαν την υψηλή περιεκτικότητα του φυσικού χυμού πορτοκαλιού σε βιταμίνη C και, αντίστοιχα, τη μηδενική περιεκτικότητα σε βιταμίνη C εμπορικών ζαχαρούχων σκευασμάτων, αναψυκτικών… πορτοκαλί χρώματος.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με τη βράβευση μαθητών, σχολείων και εκπαιδευτικών για τη συμμετοχή και τις διακρίσεις τους στον τοπικό προκριματικό διαγωνισμό για την EUSO.

Η ευγενική προσφορά εδεσμάτων με πορτοκάλι και χυμών πορτοκαλιού στους παρευρισκομένους, από ειδικευμένους επαγγελματίες της Σπάρτης και τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Επεξεργασίας Εσπεριδοειδών (ΑΣΕΕ) Αμυκλών Σπάρτης «Λακωνία», ήταν μια ευχάριστη γευσιγνωστική εμπειρία: Η «πορτοκαλόπιτα» της ζαχαροπλάστη – αρτοποιού Εύας Αθανασιάδη από το καφενείο του ΚΤΕΛ Σπάρτης, τα εύγευστα «πορτοκαλοκούλουρα» και η ιδιαίτερα επιτυχημένη συνταγή «χοιρινό με πορτοκάλι και ελιές» του σεφ Νίκου Ζάβρα από το οινομαγειρείο «Εν Χατίπι», καθώς και οι δροσεροί χυμοί πορτοκαλιού του ΑΣΕΕ «Λακωνία», ενθουσίασαν τους παρόντες.

Στον πολλαπλά λειτουργικό χώρο του Μουσείου Ελιάς και Ελληνικού Λαδιού, που κοσμεί την πόλη μας, ο τοπικός διαχειριστής του μουσείου κ. Ιωάννης Μπαγιώκος και το προσωπικό για μία ακόμη φορά φιλοξένησαν υποδειγματικά και υποστήριξαν άριστα τη διοργάνωση και την υλοποίηση του εγχειρήματος.