Δρ Μπασουράκος: Η αξία της διατροφής για μια γερή καρδιά και ποιότητα ζωής

Μία εξαιρετική εκδήλωση για την προληπτική ιατρική πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 9 Ιουνίου στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου στη Σπάρτη από την Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία. To συνέδριο καρδιολογίας πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με τον Ιατρικό Σύλλογο και τη Σχολή Επιστημών, Ανθρώπινης Κίνησης και Ποιότητας Ζωής.

Διακεκριμένοι επιστήμονες ενημέρωσαν τους πολίτες για την πρόληψη και αντιμετώπιση των καρδιαγγειακών παθήσεων.Επίσης για την αξία της προληπτικής ιατρικής, την αρτηριακή υπέρταση, την ιπποκράτεια ιατρική, τον σακχαρώδη διαβήτη, τη διατροφή σε σχέση με την καρδιαγγειακή υγεία κ.ά.

Από τα πιο σημαντικά σημεία των παρουσίασεων ήταν  η ενημέρωση του λάκωνα δρος Παναγιώτη Μπασουράκου, PhD, Msc, BSc διαιτολόγου – διατροφολόγου, διδάκτορα του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου. Ο Δρ. Μπασουράκος οποίος ανέλυσε το κομμάτι της διατροφής σε σχέση με την καρδιαγγειακή υγεία. Έδωσε  διαιτητικές – διατροφικές συστάσεις σχετικές με τη στεφανιαία νόσο, τις ισχαιμικές παθήσεις και την υπέρταση.

Συνέδριο Καρδιολογίας

Τρόποι πρόληψης της στεφανιαίας νόσου

Ο δρ Μπασουράκος μίλησε για τους τρόπους πρόληψης της στεφανιαίας νόσου, τους οποίους χώρισε σε δύο ειδών στρατηγικές: την πρώτη, που επικεντρώνεται στον ασθενή. Στόχος είναι η αναγνώριση και η θεραπεία των ατόμων με αυξημένο κίνδυνο. Η δεύτερη, ασχολείται με τον γενικότερο πληθυσμό και αφορά στην ανάπτυξη αλλαγών του τρόπου ζωής, όπως δίαιτα και μείωση των επιπέδων χοληστερόλης.

Ως προς το πρώτο κομμάτι της πρόληψης ο κ. Μπασουράκος πρότεινε τη μείωση της πρόσληψης κορεσμένου λίπους, την αύξηση της πρόσληψης φυτικών ινών (φρούτα, λαχανικά, όσπρια). Ακόμη, την απώλεια βάρους σε περίπτωση παχυσαρκίας, την αντικατάσταση υψηλών ποσών απλών υδατανθράκων με σύνθετους, τη μείωση ή και παύση του αλκοόλ, τη μέτρια πρόσληψη χοληστερόλης κ.ά.

Στη δευτερογενή πρόληψη, η οποία αφορά στους ασθενείς με διαγεγνωσμένη νόσο, ο ομιλητής επεσήμανε πως η διαιτητική θεραπεία έχει ιδιαίτερη σημασία. Αυτό διότι  η πρόσληψη κορεσμένων λιπαρών οξέων φαίνεται να σχετίζεται με την πρόοδο της νόσου στους άνδρες. Όπως είπε, η μείωση των επιπέδων χοληστερόλης απαιτεί εντατική διαιτητική θεραπεία και σημαντικές αλλαγές του τρόπου ζωής.

TLC δίαιτα

Ανέλυσε ακολούθως την TLC δίαιτα, από τα αρχικά Therapeutical Lifestyle Changes (θεραπευτικές αλλαγές του τρόπου ζωής). Αποτελείται από τα εξής βασικά σημεία:

  • Mειωμένη πρόσληψη κορεσμένου λίπους και χοληστερόλης
  • Διαιτητικές οδηγίες για μείωση της LDL χοληστερόλης
  • Μείωση σωματικού βάρους και αύξηση της σωματικής δραστηριότητας

Συμπληρωματικά ανέφερε πρόσθετους διαιτητικούς παράγοντες που συμβάλλουν στη μείωση της LDL. Τέτοιοι είναι όπως ανέφερε, τα Ω-3 πολυακόρεστα λιπαρά οξέα (λιπαρά ψάρια και ιχθυέλαια, λιναρόσπορος και λινέλαιο). Επίσης, τις υδατοδιαλυτές φυτικές ίνες, τις φυτικές στανόλες/στερόλες, την πρωτεΐνη σόγιας, το φυλλικό οξύ και βιταμίνες Β6 & Β12, αντιοξειδωτικά κ.ά.

 

Κλείνοντας ενημέρωσε το κοινό σχετικά με άλλους διαιτητικούς παράγοντες που θεωρείται ότι μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης στεφανιαίας νόσου. Επιπροσθέτως, αποτελούν τα κύρια χαρακτηριστικά της μεσογειακής δίαιτας. Όπως τόνισε, προϊόντα όπως το ελαιόλαδο, η μέτρια κατανάλωση κόκκινου κρασιού, τα όσπρια, τα δημητριακά, τα φρούτα, τα λαχανικά, η υψηλή κατανάλωση πουλερικών.Επίσης, η χαμηλή κατανάλωση κρέατος, η μέτρια κατανάλωση γάλακτος και γαλακτοκομικών συμβάλλουν  στην πρόληψη και θεραπεία της νόσου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το κοινό παρακολούθησε με μεγάλη προσοχή τόσο τη συγκεκριμένη ομιλία όσο και το σύνολο του προγράμματος της εκδήλωσης.

Πηγή : laconialive.gr