Με εξαιρετική επιτυχία παρουσιάστηκε την προηγούμενη εβδόμαδα στην επταμελή εξεταστική επιτροπή του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου η ιδιαίτερα σημαντική για την υγεία των κατοίκων του νομού διδακτορική διατριβή του λάκωνα Παναγιώτη Ι. Μπασουράκου, με θέμα “Διατροφή & Ποιότητα Ζωής των κατοίκων της Λακωνίας μέσης ηλικίας (35-65 ετών)”. Η μελέτη έλαβε μάλιστα “Άριστα” με βαθμό 10/10.
Σε αυτήν πήραν μέρος με τυχαία επιλογή 912 άτομα, 464 άνδρες και 448 γυναίκες, που ήταν μόνιμοι κάτοικοι Λακωνίας και είχαν ηλικία 35-65 έτη. Τα πεδία που ερευνήθηκαν ήταν τα δημογραφικά στοιχεία και ο τρόπος ζωής, οι διατροφικές συνήθειες και η συχνότητα κατανάλωσης τροφίμων, η φυσική άσκηση, το ιατρικό ιστορικό και η κατάσταση υγείας των συμμετεχόντων, καθώς και το οικογενειακό ιστορικό υγείας.
Ο δρ Παναγιώτης Ι. Μπασουράκος είναι PhD, MSc, BSc, BSc διαιτολόγος – διατροφολόγος και διδάκτορας στη Σχολή Ανθρώπινης Κίνησης & Ποιότητας Ζωής του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, έχοντας μεταπτυχιακή εξειδίκευση στο London South Bank University πάνω στη Διατροφή, την Υγεία & τον Τρόπο Ζωής.
Ο κ. Μπασουράκος αφιέρωσε την έρευνά του στην οικογένειά του και τους λάκωνες συμπατριώτες του, ευχαριστώντας θερμά τους ανθρώπους που του προσέφεραν σημαντική βοήθεια στα διάφορα στάδια αυτής της πορείας. Όπως ανέφερε σχετικά, “η συγκεκριμένη διδακτορική διατριβή με θέμα «Ποιότητα και τρόπος ζωής, διατροφικές συνήθειες, συχνότητα κατανάλωσης τροφίμων, φυσική δραστηριότητα, ιατρικό και οικογενειακό ιστορικό και κατάσταση υγείας των κατοίκων της Λακωνίας», διεξήχθη στο πλαίσιο του διδακτορικού προγράμματος σπουδών στο τμήμα Οργάνωσης και Διαχείρισης Αθλητισμού, Σχολή Επιστημών Ανθρώπινης Κίνησης και Ποιότητας Ζωής του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, και μου ανατέθηκε από τον διδάκτορα κ. Απόστολο Στεργιούλα. Θα ήθελα να τον ευχαριστήσω, γιατί στάθηκε η αφορμή να ασχοληθώ με ένα τόσο ενδιαφέρον θέμα, και με εφοδίασε με τις βασικές αρχές, που η πλήρης κατανόησή τους αποδείχθηκε απαραίτητη στην πορεία. Επίσης, για την εμπιστοσύνη που έδειξε στο πρόσωπό μου και την κατανόηση και συμπαράσταση που μου παρείχε στη διάρκεια αυτής της πορείας”.
Πέρα από τους λάκωνες συμπολίτες του που συμμετείχαν στην έρευνα, ευχαρίστησε την οικογένειά του για τη συμπαράσταση, κατανόηση και την υπομονή τους. “Είμαι ιδιαίτερα ευγνώμων για όσα μου έχουν προσφέρει όλα αυτά τα χρόνια και τους ευχαριστώ για όλες τις θυσίες που έχουν κάνει ώστε να μου δώσουν τη δυνατότητα να ασχοληθώ απερίσπαστος με τις διδακτορικές σπουδές μου και την αναζήτηση της γνώσης”.
Δεν παρέλειψε ωστόσο να εκφράσει την ευγνωμοσύνη του και στα μέλη της επταμελούς και ιδιαίτερα προς τον δρα Ευάγγελο Μενενάκο, καθηγητή Ιατρικής του Εθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, άριστο ιατρό – χειρουργό Βαριατρικής στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Αθηνών, που τον τίμησε με την παρουσία του, καθώς και τον δρα Απόστολο Στεργιούλα, καθηγητή του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, κύριο επιβλέποντα της τεράστιας αυτής επιδημιολογικής μελέτης για τη διατροφή των λακώνων.
Η απόφαση αναγόρευσης έπειτα από τη δημόσια υποστήριξη ήταν ομόφωνη και η επταμελής επιτροπή είχε πλήρη απαρτία.